Is het kloosterleven nog van deze tijd ?

Zaterdag, 18 januari 2020 met 3 auto ’s naar de Essenburgh, een Norbertijnenklooster in Hierden gegaan. Wat heeft het kloosterleven ons nog te zeggen? Een interessante Samenspraak activiteit waarvoor zich een aantal protestanten en één katholiek  hadden aangemeld.

Een hartelijke ontvangst door de prior Klaas Fongers in de Boerderij en zijn verhaal :
” op latere leeftijd ingetreden,  als econoom tot z’n 50e werkzaam geweest bij het bankwezen, gezin gesticht, kinderen, kleinkinderen, de keiharde bankwereld ervaren en er niet meer tegen kunnen , het roer drastisch omgegooid. .”
En dan nu…. Gelukkig zijn en leven als volgeling van Norbert van Gennep.
De regel van Augustinus hebben ze als basis en de kern daarvan is  :
.  eensgezind samenwonen
.  één van hart en één van ziel
.  samen op weg naar God

Er werden veel vragen gesteld over de geschiedenis van deze orde. In 2021 bestaat de orde 900 jaar…. vragen over kleding, over de rituelen, symbolen,  de bewoners op de Essenburgh en Mariengaard,  waar de vrouwelijke kloosterlingen vertoeven en wat hun taken zijn.
Vragen over het pastoraat in ziekenhuizen, justitieel, geestelijke begeleiding .
De Norbertijnen zijn actief betrokken bij de opbouw van parochies, zetten zich in op het terrein van het apostolaat en pastoraat en stellen zich beschikbaar voor de ander

Na de gebedsdienst om 12.15 uur in de kapel van , waaraan we graag deelnamen,  lunchten we weer in de Boerderij en hebben over heel veel onderwerpen vragen gesteld en nagepraat.

Het was een heel interessante en verhelderende excursie (ook nog heel gezellig ) en is voor herhaling vatbaar.