Verslag een glimp van de hemel

Op Donderdagavond 17 februari heeft Ds. Riemersma de lezing “Rembrandt, een glimp van de hemel” gegeven voor 24 belangstellenden in het Catharijnecentrum.


Wat een bijzondere avond, wat een uitleg. Zo heb ik de kunstwerken van Rembrandts nog nooit bekeken.

Het begon al met etsen en schilderijen, die ik nog nooit had gezien. Een veelvoud aan prachtige tekeningen, schetsen en schilderijen. Van de Barmhartige Samaritaan wel een stuk of 5 verschillende uitvoeringen en dan kwam de uitleg : Rembrandt schilderde de Bijbel vanuit zijn eigen leven.

Een voorbeeld: Kijk eens naar de prent in het Samenspraak programmaboekje: je ziet Maria met Jezus in een Hollands wiegje, in haar linkerhand de Bijbel, op de achtergrond zie je Jozef, timmerend aan een juk die raakt aan de pagina die Maria aanwijst.
Boven Jezus zie je een engeltje in de vorm van een kruis, vooruitlopend op zijn lijden….
Een 2e voorbeeld: het schilderij van Simeon, die in de tempel het Jezuskindje in zijn  armen krijgt: zulk hemels licht, zo’n heilige, warme sfeer…. Simeon is klaar om te sterven en het Heil te aanschouwen…
Allemaal symbolen en verwijzingen naar de Bijbel.

Kortom: Ds. Riemersma gaf enerzijds uitleg over de compositie: warm, omhelzend,  liefdevol, vergevingsgezind, anderzijds ging hij in op het religieuze aspect en gaf hij de bijbehorende Bijbel-passages aan. Rembrandt liet in zijn werken iets van God oplichten en dat heb ik deze avond ervaren.

Wat een voorrecht om deze avond mee te beleven, waarvoor mijn dank.


Riet Borsboom – van der Geer  

Eén reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s