Amsterdamse Nicolaaskerken

Door Rudi Krösschell

Daar zit ik dan, met 16 protestanten broeders en zusters in de Valleilijn op weg naar Amsterdam. We gaan katholieke kerken bezoeken en wel de St.Nicolaasbasiliek, de oude St. Nicolaaskerk en de tweede St. Nicolaaskerk, beter bekend als Ons’lieve Heer op Solder. Zo vlak voor 5 december de juiste tijd daarvoor, bovendien als Commissielid van Samenspraak wil je ook wel eens meedoen. Zo maak ik met mijn deelname er toch een oecumenische uitje van.

Vorig jaar 5 december heb ik in mijn schoen het boekje ‘van Nicolaas tot Speelgoedbaas’ gekregen, waarin ook de Amsterdamse Nicolaaskerken heel goed in beschreven zijn, inclusief historie (kado tip!). Dat helpt mij wel op dit bezoek, want de gids die ons groepje rondleidt had nauwelijks iets toe te voegen aan het bezichtigen.

Museum Ons' Lieve Heer op Solder, Amsterdam

De kerken die moet u natuurlijk zelf gaan bekijken.
Leuk aan dit uitje is dat je gedurende de middag elkaar een beetje leert kennen, aardige gesprekken hebt en ook met een mooi excuus ongegeneerd over de Wallen kunt lopen. We kwamen daar via het Barbizon, dat naast de NicolaasBasiliek ligt. Een uiterst aardige medewerker nam ons mee via een onderaardse gang naar de oude Sint-Olofskapel, dat nu gemoderniseerd als conferentiecentrum onderdeel van het hotel is. Via de achteruitgang stonden we in de Nieuwebrugsteeg, bij het originele café ‘in de Aap’ (een van de twee houten huizen die overgebleven zijn in Adam), waarboven je nog kunt logeren! Hopelijk zijn de kamers ontdaan van de ongemakken van weleer, want de prijzen variëren nu tussen 400 en 700 euro per nacht.

Na het bezoek aan de 3 kerken en de kapel, zijn we terug bij de Nicolaasbasiliek, waar om 5 uur door het koor Cappella Nicolai o.l.v. organist/dirigent Michael Hedley een fantastische Vesper gezongen wordt, met prachtig orgelspel. Een complete middag. De kerken zijn absoluut een uitje waard.

Waaraan het ligt weet ik niet, maar in het stationsgebouw wisten ze me kwijt te raken. Niet in het mooie 1e klas restaurant noch bij Burger King zijn ze te vinden. Na nog een trein voorbij te hebben laten gaan, ga ik alleen naar huis op deze koude, maar voldane middag.

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s