Daarom blijf ik bij de Kerk, Leo Feijen

Dinsdag 26 oktober was Leo Fijen bij ons om een lezing te geven. Met circa 30 mensen hebben  we mee kunnen genieten van zijn inspirerende verhaal. Hierbij een kort overzicht van wat hij vertelt heeft.

Leo gaf ons 10 redenen waarom hij bij de kerk bleef en deed dit onder meer aan de hand van teksten uit het boekje van engelen tot 3 koningen. Leo las soms een tekst en aan de hand daarvan praatte hij over zijn 10 redenen om bij de kerk te blijven.

 • God is in de kerk. De kerk leert ons dat er een plek is waar God woont, wat er ook gebeurt. God houdt al van ons voordat wij zelf in actie komen. Hij woont op de zogenaamde vóóraf plek op de onderste etage van onze ziel.
 • Goddelijke vonk. Leo  las daarna over de zonnebloem, een stukje van Thomas Merton. We zijn stil en zien de donkere kern, maar waar is de goddelijke vonk. Door de stilte te beminnen, stel je je hart open voor deze vonk. Het is fijn om even in de kerk te zijn en daar stil te zijn, niet alleen zingen en luisteren, maar ook door gewoon stil te zijn, stel je jezelf open voor de Goddelijke vonk.
 • Bidden in de kerk. In de kerk kan je zacht maar ook hardop bidden met elkaar. Als je bidt ben je in God en verbonden met alle anderen, zowel levenden als doden.
 • Maak iedere dag een programma, zoals 3x bidden per dag. Met bidden leer je dat niet alles om jou draait. Tegenwoordig leven we in een bubbelmaatschappij oftewel een ik maatschappij, de aandacht voor een ander is zeker in deze Corona-tijd verdwenen, men heeft alleen nog aandacht voor zichzelf
 • Structuur in de kerk. De liturgie in de kerk heeft een structuur en zo heeft ons leven ook een structuur.
 • In de coronatijd misten we het contact met anderen en hebben we de huiskerk opgericht. In kleine kring houdt de ander je eraan te komen en samen word je zo als kerk sterker. Je komt dichter tot elkaar en je verdiept je geloof. Samenkomen was in deze tijd niet vanzelfsprekend.
 • In de kerk leer je dat het geen zin heeft om boos te zijn. Je handen niet gebald houden, maar openen. Met open handen gericht naar boven kan je bidden of je kan elkaar een hand geven om vrede toe te wensen.
 • In de kerk kan je altijd weer opnieuw beginnen. Door het sterven van Christus kan je altijd weer met open handen terug komen en deelnemen aan het Avondmaal of Eucharistie.
 • Je moet niet de weg omhoog maar naar beneden lopen. Kijk naar de mensen die het minste hebben en help hen, want daar is God. Henri Nouwen zei: in de diepste diepte daar is God. Wil je met Christus mee gaan, dan moet je de beker drinken.
 • We zijn in wezen allemaal eenzaam maar we zijn altijd samen met God en zo nooit alleen in de kerk.

Daarna las Leo de tekst van de 23e paus, deze tekst vatte eigenlijk alles samen, wat er besproken was. Leef per dag en weet je gedragen door Zijn Liefde.

Hierna was er gelegenheid om vragen te stellen. Daar kwamen nog de volgende onderwerpen aan de orde.

Wat zijn richtlijnen voor een huiskerk:

 • Opening, gebed, luisteren naar elkaar,
 • Lezen van Bijbelteksten van de dag
 • Een thema, bijv. Franciscus of klimaat.
 • Wat verder ter tafel komt
 • Met 4 a 5 personen en alles wordt in vertrouwen gedeeld.
 • 2 x per jaar 6 weken

Vraag je niet af wat kunnen we doen, maar ga wat doen!

Je deelt namelijk iets wat groter is dan jezelf

Je hebt elkaar nodig, prikkel de mensen om te komen, probeer ze in beweging te krijgen.

Stuur een weekbrief, per e-mail, altijd op hetzelfde tijdstip, zet er persoonlijke dingen in.

Ga op reis met de kerk, probeer dit met een gemêleerd gezelschap te doen, 1 x per 2 jaar. Zo sticht je een gemeenschap.

Zo zijn er meerdere redenen om bij de kerk te blijven. Iedereen kan er zo wel een paar voor zichzelf invullen, waarom hij of zij bij de Kerk wil blijven. Of is door Leo weer geïnspireerd dat er echt wel redenen zijn om te blijven. Ook zijn we weer enthousiast geworden om in beweging te komen en verder te gaan in de Kerk.

Namens de commissie Samenspraak

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s