Lourdes, waarom?

Wie nooit in Lourdes is geweest denkt mogelijk aan massatoerisme en aan commerciële verloedering. Maar is dat zo? Zijn al die mensen gek, slaafs of is er toch een reden om te gaan? En waarom dan?fred kok

Vrijdag 12 januari, Zincafélezing over Lourdes. Fred Kok vertelt over het ontstaan, over Bernadette over wat er te zien en te doen is, over de strikte scheiding tussen het heiligdom en toerisme, maar vooral wat je zelf beleeft en waarom dat zo is.

Jan Blom, die na zijn ongelukkige duik in de Barnevelds beek zijn leven lang minder valide is, is er meerdere keren geweest, deelt zijn ervaringen: “mijn handicap is niet verdwenen, had ik ook niet verwacht. Wel ben ik iedere keer gesterkt terug gekomen. Komt het door het zien en spreken van zo velen die met ziekte, lichamelijke of geestelijke handicap samen komen, de goede gesprekken of gewoon de indruk die Lourdes op je maakt. Ik weet het niet. Het gebeurt gewoon”.

Het zijn niet alleen Rooms Katholieken die gaan, alle gezindten komen. Wel is het zo dat vele van de deze avond aanwezige Katholieken er zijn geweest. Dat wordt duidelijk als Fred vertelt dat bij het binnen rijden van Lourdes de hele bus ‘te Lourdes op de bergen’ zingt. Een van de PG aanwezigen vraagt zich af wat dat liedje is. En ja hoor,  meteen zingen alle aanwezige Katholieken uit volle borst:

” te Lourdes op de bergen _DSC5907
Verscheen in een grot
Vol glans en vol luister
De Moeder van God
Ave, Ave, Ave Maria   ..bis “

 

 

 

Riet Borsboom overhandigt een lekkernij pakket, als dank voor zijn bijdrage aan deze avond.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s