Verslag ‘kruiswegstaties’

Een avond met Ben Piepers is altijd bijzonder, de start dit keer voor mij ook verrassend. Voor de pauze neemt Ben ons mee langs de 14 staties aan de hand van schilderijen van o.a. Ted Feelen en Aad de Haas. Daarbij staat niet het meeleven met het lijden van Jezus centraal, hoewel enkele schilderijen dat erg expliciet overbrengen, maar het kijken, luisteren en de stiltes. Voor mij een bijzondere ervaring, het maakt mijn hoofd leeg, ontdaan van alles laat ik schilderij en muziek tot mij komen, gevolgd door een meditatieve stilte.

add de haas twee.png

Na de pauze is er blijdschap op Ben’s gezicht te lezen wanneer hij enthousiast over de schilderijen en andere kunst vertelt, wat hij er inziet en wat hij er van vindt, dat is aanstekelijk. Opvallend is hoe Ben naar de schilderijen kijkt, benoemt wat hij ziet. Hij nodigt ons ook uit te vertellen wat wij in een schilderij zien of er van vinden. De één ziet een buitenaards wezen, de ander een lam of gewoon een rare snuiter. Toch kijken we objectief gezien naar het zelfde. Ben staat er open voor, zonder oordeel luisterend, impliciet bevestigend dat we dit mogen, mogen zijn wie we zijn. Kunst is kunst zoals het is, voor ons te interpreteren, zegt Ben. Maar toch, we kijken naar het zelfde, zien allen er wat anders in, hebben er verschillende meningen over, zo gaat dat ook in ons dagelijks leven. Vanavond kijken we niet alleen naar kruiswegstaties van moderne kunstenaars, we ervaren ook hoe verrassend prettig het is open te staan voor andere standpunten, belevingen en zienswijzen.

Met extra ‘bagage’ fiets ik na afloop rijker naar huis, een zingevende avond.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s