Cursus: kunst Henri Matisse

Icarus, Maquette voor Jazz

Henri Matisse: weg van eenvoud, ruimte, vorm en kleur.

Weinig kunstenaars hebben zo veelzijdig de levensvreugde verbeeld als Henri Matisse: in schildering en knipsels, beeldhouwwerken en zelfs het vormgeven aan een kapel. Zijn werk is toegankelijk, oogt speels eenvoudig en raakt tegelijk aan diepere lagen van het leven. Hij wil niemand vermoeien met zware thema’s, maar expressief uitdrukken wat hij ziet en ervaart. Hij droomt van evenwichtige kunst, die zuiver is, inspireert en rust geeft.

Ben Piepers laat in de cursus de rijke variëteit van Matisse zien. Elke bijeenkomst staat een kunstwerk centraal, waarbij we mediteren en onze persoonlijke impressies delen met de andere deelnemers. Na de pauze kijken we naar andere kunstwerken van de kunstenaar, die het eerste werk aanvullen of tegenspel bieden. We luisteren ook naar muziek, een inspiratiebron voor Matisse.

De laatste bijeenkomst is gewijd aan het slotakkoord van Matisse: de bouw en inrichting van de ‘Rozenkranskapel’ in Vence.

Kijken naar de kunst en je erdoor laten raken is een persoonlijke ervaring, de interactieve werkvorm voegt kwaliteit toe. Daarbij is ieders inbreng waardevol. Na afloop van elke bijeenkomst ontvangen de deelnemers digitaal informatie en de titels van de getoonde kunstwerken om zelf op internet op te zoeken.

De thema’s die aan bod komen zijn:

  1. je bestemming vinden
  2. ruimte, kleur en vorm
  3. dansend door het leven
  4. voor jou geknipt
  5. een kapel uit de kunst

Aanmelden: klik hier

Datum: dinsdag 29 oktober, 12 november, maandag 25 november, dinsdag 3 en 10 december.
Tijd: 20.00 – 22.00 uur

Kosten: €25,00 voor deze serie van 5 avonden
(€ 5,00 per avond incl. koffie of thee)
Plaats:
Catharijne Centrum

Inleider: Ben Piepers
Contactpersoon: Rudi Krösschell; tel 06-51417726