Concert op het Monteverdi-orgel

Het Monteverdi-orgel werd in 2020 op initiatief van Krijn Koetsveld gebouwd door de firma Klop Orgelbouw in Garderen en is eigendom van het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds (NMF).

De pijpen van cipressenhout geven het orgel een zachte en warme klank. Het Monteverdi-orgel is geïnspireerd op de Venetiaanse orgels met houten pijpen, zoals deze in de tijd van de componist Claudio Monteverdi (1567-1643) werden gebruikt.

De klank van deze orgels werd door de Italiaanse componist in de zeventiende eeuw – op de muzikale tijdlijn in de overgang van renaissance naar barok – beschreven als delicaat en lieflijk (suave) en was  daardoor volgens hem geschikt voor gebruik in opera’s, kamermuziek en kerkmuziek.

Monteverdi verzocht expliciet om ‘Duoi organi di legno’ in zijn eerste gedrukte uitgave van opera Orfeo in 1607 en voor zijn eerste opvoering van de Mariavespers in 1612 vroeg hij ook weer nadrukkelijk om een dergelijk instrument. In de archieven van de Basiliek van San Marco in Venetië is een rekening teruggevonden voor de kosten voor sjouwers “….voor het heen en weer dragen van twee orgels naar San Giorgio voor M. Claudio Monteverdi, voor de repetitie van een mis die op 19 augustus 1613 in de San Marco plaatsvond”.

Krijn Koetsveld, de initiatiefnemer voor de bouw van dit orgel verzorgt deze muzikale avond op het beroemde Monteverdi-orgel, samen met de tenor Falco van Loon.

Aanmelden : via Aanmelden.RK.Barneveld@gmail.com                                                                                     

Datum:                 donderdag 23 september

Tijd:                       20.00 uur

Plaats:                   St. Catharinakerk, Langstraat 36, Barneveld

Musici:                  Krijn Koetsveld en Falco van Loon

Kosten:                 vrijwillige bijdrage                                                                                                        Contactpersoon: Carla Schulte; tel 06-57333032

In verband met de maatregelen rond de bestrijding van het corona-virus is deze datum onder voorbehoud!