Bach in het spoor van Luther

BachZe leefden niet in dezelfde tijd, maar wie naar Bach luistert, hoort ook de theologie van Luther.

Het begint al met de evangelist in de Mattheüs Passion: de tenor zingt de letterlijke tekst van de Bijbelvertaling van Luther. Ook de nadruk op de ervaring van het geloof vinden we zowel bij Luther als bij Bach. De liefde voor muziek verbindt beide mannen met elkaar.

Luther heeft meerdere kerkliederen geschreven, met als bekendste voorbeeld ‘Een vaste burcht is onze God’. De zingende gemeente belijdt haar geloof in God.

Ook voor Bach was een kerkdienst zonder muziek en zang ondenkbaar. Zijn leven bestond voor een groot deel uit het componeren en uitvoeren van muziek in de context van de eredienst.

Tijdens de avonden staan we stil bij de theologie van Luther en de teksten die Bach gebruikt in zijn kerkelijke werken. We plaatsen ze in hun context en proberen door te dringen tot deze oude teksten. Zijn ze verouderd of hebben ze nog niets van hun zeggingskracht verloren?

Daarnaast – het kan natuurlijk niet anders – luisteren we naar aria’s en koralen. Wat doet de muziek met ons? Wat raakt ons?

direct aanmelden: klik hier

Data: dinsdagen 7 en 21 november, en 6 en 20 maart
Tijd: 19.45 – 21.30 uur.
Plaats: Immanuëlkerk
Inleider: Wilbert van Iperen
Contactpersoon: Ali de Boer, tel 492861, email: a.boer419@upcmail.nl